Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2013 21:12 - Алексей Воробьев ^ част 2: Интервю от 27. II. 2013 _ Aleksei Vorobyov ^ part 2: Interview on February 27, 2013
Автор: belamielami Категория: Новини   
Прочетен: 2263 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.03.2013 10:30


  image  
  На 27 февруари 2013 г. малко повече от месец след автомобилната катастрофа, която Алексей Воробьов претърпя в Лос Анджелис, той даде своето първо интервю по Скайп пред главния редактор на руското списание “ 7 дни “ .

 
image

Той вече се разхожда сам. Макар и отслабнал, видимо измъчен Алексей намира сили да сподели много неща. Видно е през тези 23 минути, че се опитва да се владее, макар да не му е лесно и че има ясна представа за ситуацията, в която се намира в момента. Гласът му е леко променен, както и самият му изказ – естествена последица от травмата в главата, довела практически до инсулта и частичната парализа.
 
image              В самото начало той споделя, че му е трудно да спи (разговорът се провежда в 2 ч. през нощта), а неговото обяснение е, че е поради липсата на големи физически натоварвания, макар основната причина да е в мозъчния удар, който прави хората нервни и в медикаментите, които се пият за стумулиране и възстановяване на мозъчната дейност. По неговите думи, той е изпитвал странни чувства след катастрофата: “Не пожелавам на никого да преживее това. Събуждаш се и разбираш, че не можеш да движиш част от лицето си, не можеш да пиеш, да дъвчеш, да гълташ, не можеш да движиш ръката си и въобще не я чувстваш., нещо повече, когато я пипаш, тя сякаш е нечия чужда ръка. В началото ми беше трудно да говоря, трябваше ми време, за да подбирам всяка дума, а и сега ми е трудно да говоря бързо. Когато трябваше да подбирам всяка дума, беше най-страшното. Искам да благодаря на всички, които преживяваха с мен и продължават да го пряват. Скоро ще започна да чета това, което хората ми пишат. Когато се опитах за първи път да да изпея нещо, нищо не се получи. Гласът ми беше писклив, от устата ми излизаха някакви високи тонове ... Не съм в състояние физически. Пръстите ми върху пианото просто преминаваха през клавишите. Опитвам се да преосмисля живота си. Питам се къде прекалих, къде избързах повече, отколкото трябва. Жив съм, слава Богу. Боря се. Сега трябва да се уча да правя на ново неща, дадени ми от природата. Разбрах след няколко седмици, че имам кръвоизлив в мозъка. Имам късмет, че съм млад. Докторите казват, както при всеки човек, че трябва да продължа да правя това, което правя и сега. Те казват, че не са виждали такива бързи темпове на възстановяване след такава травма, както при мен. Главата много ме боли от тази страна, но видимо това е добре, защото текат процеси на възстановяване. Гласът ми се възстановява, но гласовият ми резонатор все още не работи. Това се усеща дори сега, когато говорим – едно люшкане между горните и долни регистри. Единственото най-страшно за мене е това, че лекарите не могат да дадат гаранция, че ще мога отново да пея. Страшно е . Но казаха, че всичко зависи само от мен. Докторите ми обясниха, че мозъкът ми много бързо намира онези контакти, които са били загубени и се стреми да компенсира онези части, които са вече мъртви. Мама ми изпрати една дълга ръкавица от груба, бодлива вълна, която напоявам със солена морска вода и си правя с нея допълнителни масажи на лявата ръка.”
 
image

image
       
    Алексей споделя и подробности около самата катастрофа, което внася някои съществени корекции в това, което до момента се смяташе, че е станало. Аварията се е случила късно през нощта на връщане от звукозаписното студио, а колата е била Porshe кабриолет от 1974 г.. Шофирала е жена, чието име Воробьов не споменава, а той е бил на дясната седалка до нея. Бил е заспал и най-вероятно без колан.


image

    “Аз сам съм си виновен – признава той. - Не бях сам в колата и ми дойде на ум да дам на момичето да шофира. Бях изморен и исках да си почина, да се наспя добре за предстоящите ми записи на другата сутрин. А колата не беше лесна за управление, мощна, с ръчни скорости. Пътят също беше труден - скалист, тесен и с много завои. Не зная какво точно е станало, а само това, което тя после ми разказа. Каза, че срещу нея в платното е излязла друга кола и за да не се блъсне, тя е излязла от пътя, а там в дясно са се оказали големи камъни и е последвал удар някъде ниско. Доколокото аз съм седял от тази страна, съм политнал и съм се ударил в главата.”
На въпрос дали тя го е извадила от колата или не, той отговаря, че колата не е била дотам разбита и че момичето без да го пипа или мести, веднага го е закарало в болницата. “Това ми каза тя, аз съм бил в безсъзнание и не знам точно как сме стигнали до там. Дойдох на себе си чак на другия ден. По- скоро се събудих като от накакъв сън.”
        На въпрос дали майка му е при него сега, той отговаря отрицателно. “ В началото не исках веднага да идва. Не го казах директно, но просто не исках, не исках тя да ме вижда такъв.”  И тук не издържа и се разплаква .... “Мисля си, че за всеки родител е много тежко да види такова нещо.” Водещата Екатерина Рождественска се опитва го успокои, като казва, че майките могат да видят детето си във всякакво състояние. “Льоша, това е майка, а не любимото момиче” – казва тя и дава пример със себе си и с един от синовете си попаднал някога в подобна ситуация. Успокоява го с думи колко много фенове се интересуват за него, питат, пишат и го подкрепят, а той като дете изхлипва накрая : “Добре”. Настъпва известно разведряване, двамата започват да се шегуват, как щял да пее още по-добре, а той казва: “Със сигурност по-добре от сега” - и започва да се смее с ръка пред устата, притеснен от това как ще изглежда лицето му в такъв момент.        На въпрос как се справя с английския език в тази ситуация, той казва, че просто го е забравил и че когато е понечил да заговори един от лекарите от устата му не е излязло нито едно изречение, а само отделни думи са идвали в главата му. Разбрал е, че тази част просто отсъства. “Нарича се бял лист. А аз говорех на този език. Разбирам какво ми говорят, но не мога да произнеса нищо смислено. Беше страшно зрелище. Изпаднах в истеричен смях, когато се случи това и явно не можех да реагирам по-друг начин в онзи момент. Опитах се да пия вода и завърши с това, че повече от една глътка не можах да отпия, а след това се полях. Стана ми смешно. И до момента, когато ям, до мен има салфетки, защото нямам усещането кога съм глътнал всичко и по устата ми остава супа или друго. Дори в кафене не влизам .... не, не ... ” - и се смее. После разказва за случай седмица назад, когато се събудил някъде през деня, измил се, а после сложил да си топли вода на печката и автоматично поставил лявата си ръка, за да види, кога тя ще стане гореща.: “Дълго, дълго държа ръката си и чакам ... Не просто се изгорих, а кожата ми стана червена. Сложих я под студена вода поне 15 секунди и усетих, че е студена ... Това е добре. Значи усещанията се връщат все пак. В известен смисъл съм късметлия, защото наблюдавам по болниците, когато ходя, хора в моето положение и разбирам, че доста бързо започнах да ставам, да говоря, да ходя. Говоря лошо, но напредвам с такава скорост, че си давам сметка ... това е някакъв втори шанс за мен и трябва да го използвам.”  
      На края интервюиращата отново му казва, колко много хора искат той да оздравее и ще са радостни, че са го видели сега. И че от опит знае, когато майка му дойде при него, как той ще се почувства още по добре. Това видимо го зарадва и той отговаря, че може би е време да влезе във Фейсбук и да пообщува с хората. Не е правил това до сега, защото лекарите са му забранявали, макар много да му се е искало и макар да не знае, какво точно да им каже.        Има хубави новини и около домашния любимец и приятел Елвис. Той е в Австрия, ще става баща и за него се грижи съпругът на музикалната му агентка.


image  
Цялото интервю на руски можете да изгледате и чуете тук:
    http://7days.ru/article/privatelife/videointervyu-s-alekseem-vorobevym/1    
image       Рехабилитацията на Алексей върви много активно и освен традиционната в такива случаи физиотерапия му правят масажи и иглотерапия. Последното е болезнено, текат му сълзи от болка, но това е добър знак, че усещанията се възвръщат. Прави и много упражнения за възстановяване на финната моторика – реди детска мозайка, свива с лявата длан каучукова топка .... Така че нещата вървят! Има обаче и нови проблеми. Когато се е почувствал по-добре, открил, че не вижда добре с лявото око. Лекарите установяват, че е пострадал очният нерв, както много други нерви от лявата страна. Но има надежда, че в хода на общото възстановяване нещата със зрението ще се оправят. С него активно се занимават логопед за речта и вокален педагог по специална методика. Необходимо е обаче да има и психолог сега и за по-дълъг период. Психиката се променя малко или много след такива травми. Душата обаче се лекува по-дълго и по-трудно от тялото. Но тя е много важна за успешното цялостно възстановяване и се надявам хората около Алексей да осъзнават добре това. Така че трудности има. Но главното е, че Альоша е жив, на крака е и се бори ! В последното никога не съм се съмнявал ! Всичко ще си дойде на мястото, Алексей. Просто трябва да мине време.


image

   Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: belamielami
Категория: Новини
Прочетен: 503684
Постинги: 75
Коментари: 43
Гласове: 112
Календар
«  Октомври, 2017  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031