Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2014 11:06 - Young German SS officer - Unknown _ Млад немски офицер - неизвестен
Автор: belamielami Категория: История   
Прочетен: 1778 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.11.2014 11:07Посвещавам този постинг на германския национален отбор по футбол и неговата световна титла, на немския народ и неговите добродетели, съхранени през векове, някои от които така ярко очертали се по футболните терени на Бразилия и превърнали за пореден път Германия във водач на Европа след поредица от исторически драми и крушения. Малко са онези народи, които го могат. Немците са от тях.

Никога не мога да остана безразличен пред тази снимка!  Връхлитат ме мисли и емоции – противоречиви, радостни, скандални, възвишени, тъжни, оптимистични ….. Такива, каквото е било и времето, когато този непоправимо красив, одухотворен, трагичен и жизнен образ е решил да застане пред обектива на фотоапарата, да остави образ за историята, за близките и за напълно непознатите като нас, които след близо 80 години ще стоим пред неговата фотография и всеки според онова, което носи в себе си, ще се вълнува, съчувства, осъжда, влюбва или мрази.


image  
Не зная имената на този младеж, на този есесовец, на това момче. А много би ми се искало. Но тогава историята ще бъде вече друга. За чистото изображение и неговата магия, конкретиката на личността само би ни отвлякла или обременила. Би ни отвлякла и разсеяла от един нордически типаж, който може да влезе в учебник по антропология, но също така и да се превърне в канон за мъжка красота.

Пред нас са всички характерни белези на т.нар. нордическа раса описанa в трудовете не само на апологетите на нацистката пропаганда. Представителите и са високи и стройни хора между 1.75 . и 1.90 м. Мъжете притежават широки рамене и тесни бедра. Особеното удебеляване на горните части на колянната чашка е представено предимно при тях. Ръцете при хората от нордическата раса имат средна дължина, като размахът им е равен на 94-97 % от дължината на тялото.

Нека погледнем внимателно на този момък. Тясно лице с финна готическа структура на лицевите кости и издължен череп. Челото е наклонено назад в съчетание със забележими надвеждни дъги, очите са дълбоки, немного скосени надолу, с хоризонтална профилировка и елипсовидна форма, носът е прав, тънък , започващ с предносие, така че между него и челото няма видима граница (така наречения “гръцки нос”). Челюстите са разположени вертикално, а брадичката е изпъкнала. Устните са тънки, но не сбити, като горната устна изпъква по-малко от долната. Главата в областта на слепоочието е свита и с характерния израстък над слепоочната кост, а скулите са тесни, обърнати настрани и разположени вертикално.
Белегът на лявата вежда внася особен живот на изображението и издава спомен за падане от колело, за момчешко сбиване или някакъв друг инцидент. Косата му е светла, със светлоруси и златно-руси нюанси. Кожата е особено нежна и тънка, а руменината на бузите също не го е подминала и се вижда отчетливо дори в черно-бялото изображение. Очите са сини или сиви.

Няма съмнение, че всички тези черти, които описах, са съзнателно акцентувани от немския фотограф, но това не променя красивото и елегантно чувство, което оставя у нас неговата работа. Има едно внушение, за което той не е можел да си даде сметка тогава и което идва с дистацията на времето. Образът е разположен в две светлинни плоскости, които прекрасно подчертават онова протоворечиво и нееднозначно усещане и представа, които хората след 1945 година имат за нацоналсоциализма и мъжете в черна есесовска униформа. Това насища тази далечна фотография с голям драматичен заряд и наред с всичко останало и осигурява безспорно безсмъртие във времето.
След като все още не знаем името на този красив ариец, си заслужава да направим един по-щателен анализ, за да разберем, какъв е той и кога е направена тази забележителна снимка. Званието му е SS – Mann (буквално „Мъж”, т.e.редник). Макар петлиците да са старите, окантовани с пресукано сребро, той е облечен в новата, черна униформа на СС, влязла в употреба на 1. I. 1933 г. Видът на пагона над дясното рамо се използва от 1933 до 1939 година, когато е приравнен с този на редник от армията в резултат на войната. Петликът на ревера ще ни донесе още ценна инфромация. От него разбираме, че младежът не е от SS- Leibstandarte или SS- Waffen (тогава се наричат SS-Verfьgungstruppe), защото и двете формирования първи слагат стилизираното SS там – още през 1934 г. Със сигурност можем да заключим, че нашият човек е от редовните SS части (Allgemeine – SS) Totenkopf, защото има номер на ротата на единия петлик. Allgemeine SS ( буквално „Универсални SS”), са създадени през есента на 1934 г. за охрана на лагерите. Орелът на фуражката е във формат от 1936 г. Фотографията не е правена обаче след 1939 г., защото има реорганизация и на мястото на ротния номер, всички след това слагат стилизираното “SS”.
Към момента на снимката момъкът със сигурност не е от RSHA (Reichssicherheitshauptamt – Reich Main Службата за сигурност), която е създадена чак на 27 септември 1939 г. като част от Allgemeine SS. Но с тези финни нордически черти, той обезателно, мисля, се е появил все пак из коридорите на RSHA  image. По време на войната (макар че са освободени от служба в армията) много членове на Allgemeine SS доброволно се включват във Waffen SS (обикновено с по-ниско звание) и така участват в бойните действия по всички фронтове. Всъщност през войната основните големи SS формирования са две – Allgemeine-SS и Waffen-SS. Третата (по-малка) е 1st SS Division Leibstandarte SS Adolf Hitler (съкратено LSSAH) – личната гвардия (охрана) на Адолф Хитлер.

И така, по всичко личи, че тази снимка е правена между 1 април 1936 и 17 август 1938 г. Възможно е, това да е 1936, най-много 1937, но не и след 17 август 1938, когато започва формирането на голямото SS – Waffen, в което се вливат младите до 45 годишна възраст от SS – Totenkopf. Над 45 годишните остават и продължават да пазят лагерите. Пет са батальоните (Sturmbanne) между 1.IV.1936 и 17. VIII. 1938 . Всеки е свързан с конкретен лагер:

SS-Wachsturmbann I “Oberbayern” Dachau
II “Elbe” Lichtenburg
III “Sachsen” Sachsenburg
IV “Ostfriesland” Esterwege
V “Brandenburg” Oranienburg und Columbia-Haus

За съжаление не можем да кажем, в кой от тях е служил нашият приказен герой, защото не се вижда ръкавът над лявата китка с лента, върху която е изписано името на частта. От петлика става ясно, обаче, че той е от 10-та рота (sturm).
Бог знае дали огънят на войната го е пощадил и какво се е случило с него, но за нас е останал неговият лик върху една от Великите фотографии на XX век !Гласувай:
2
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: belamielami
Категория: Новини
Прочетен: 503684
Постинги: 75
Коментари: 43
Гласове: 112
Календар
«  Октомври, 2017  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031