Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2011 13:39 - 50 years of flight of man in Space: Who will be the first - Bondarenko or Gagarin?_50 г. от полета на човек в Космоса: Кой ще бъде пръв- Бондаренко или Гагарин?
Автор: belamielami Категория: История   
Прочетен: 2227 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.07.2012 14:23На прага сме на знаменателен юбилей - 50 години откакто  човекът напусна за пръв път своя  дом, нашата планета, за да постави началото на нещо ново, нещо вълнуващо. Ние не знаем докъде ще ни отведе тази одисея, но с годините тя е на път радикално да промени към по-добро нашия поглед и отношение към  изумрудено синият ни прекрасен дом - майката Земя.


image

Трудно е от веднъж и изчерпателно да се каже кое кара биологичния ни вид така целеустремено, така всеотдайно, така последователно и най-вече така жертвоготовно и сърцато да се стреми към космическата бездна, знаейки, че това е най-опасното място, до което човек някога се е докосвал.
Половин век е просто една нано или йокто частица, един нищожен отрязък от времето във Вселената, а колко много неща се случиха през това време в Слънчевата ни система: групов полет, скачване на два космически кораба, излизане в открития космос, автоматичен спускаем апарат на Луната, човек на Луната, орбитални станции, множество приложни експерименти и изследвания, и разбира се двама български космонавти !
Извън патоса, извън фанфарите и извън чисто човешкото "дуене" колко сме велики, колко сме можещи, запазено място в нашето съзнание, докато диша и едно единствено човешко същество, ще има винаги за всички онези млади момчета, мъже, които съдбата отреди да бъдат първи. Те бяха наясно, че могат и да не се върнат, но поеха риска. Някои не оцеляха. Но останаха пример и вдъхновение.

На много може и да не се харесва, но безспорни лидери до момента в усвояване на космическото пространство си остават Съветския съюз, а след неговото разпадане Русия в съдружие с някои страни от ОНД. Човек трабва да е живял в края на 50-те и 60-те години, за да усети в пълнота възторга и опиянението на една нация пред своите нови герои. За тези, които знаем историята от снимки и кинолетни, емоциите не са по-малки, стига да имаме душа и сърце, да видим и да усетим хората в тях. Техният плам, техните драми и техните триумфи.
Нека надникнем в началото на далечната 1961 година. Руснаците водят с няколко дължини пред своите конкуренти ( нали сега така ни учат, че няма лошо в конкуренцията ). Първи изкуствен спътник, първо живо същество в космоса, множество повторения  в една стабилна ритмичност, която просто смазва съперника. И една убийствена подробност : Американците не са в състояние да изпратят каквото и да е в класическа околоземна орбита чак до средата на 1962 година. Горивото им е слабо и е в състояние да изведе обекти само на балистична крива.
Въпрос на кратко време е кога Москва ще обяви успеха на първия си пилотиран полет с човек на борда. 12 април 1961 година. Събитието е факт. Малко хора до скоро знаеха подробности обаче за дните и месеците, които го предхождат. А те са не по-малко интересни и драматични.


Прието е да се казва, че изборът на Юрий Гагарин да полети пръв е направен негласно някъде  през декември 1960 от Сергей Корольов. Това са по-скоро обаче симпатии и предпочитания на главния конструктор, които не са подплатени тогава нито със сравнителни данни от успеха на всички изпити, нито от политическо решение, което трябва да дойде лично от Никита Хрушчов. Хроникьорите на събитията изтъкват като определящ белег разделянето на всичките 20 одобрени кандидати през есента на 1960 година на групи, от които едната формално е посочена като първа по смисъла на реда за явяване на последните изпити и тестове, насрочени за първите три месеца на 1961 година. В нея именно попада и Юрий Гагарин. Има обаче още един човек, както вече писах в предходния постинг, който е потенциален кандидат да излети пръв и той се нарича Валентин Василиевич Бондаренко. Той е най-младият измежду всички и е само на 23 години.


image

Валентин Бондаренко


image

Юрий Гагарин


Много и сложни са факторите, които са влияли тогава за избора, кой да полети пръв с "Восток 1". Повлияли ли са  резултатите от изпитите? Повлияли са. Но те не са били решаващи, защото всичките тези 20 момчета в началото на 1961 са били на финалната права и вече са доказали, че владеят кораба и са физически подготвени в нужната степен, за да полетят. Имало е PR, имало е политически съображения и то много комплексни при това. Първият космонавт е трябвало да бъде красив, рус, със сини очи, с чаровна усмивка, обаятелно излъчване и характер. Трябвало е да бъде олицетворение на епохата, да бъде символ на своето време и на своята родина. Трябвало е да съчетава в своя произход по нещо от работника и по нещо от селянина, трябвало е да въплъщава в своята кратка  биография добродетелите на съветската младеж  - преживените дни на войната и фашистката окупация, ученик, студент, курсант, семейство, деца ..... Всичко това са притежавали в комплект само двама : Юрий Гагарин и Валентин Бондаренко. С едно иключение. Първият е бил руснак, а вторият украинец ( всъщност етничеки руснак от Харков ). Двамата са приятели ( Юрий е човекът, който съпровожда тежко пострадалия Валентин в болницата ) . Решаващата дума е трябвало да дойде от Кремъл, от кабинета на Хрушчов. Като украинец ( Сергей Корольов също е от Украйна ), той е можел да отдаде предпочитание на Валентин и сигурно е имал такива идеи, но не го е направил. Никога няма да узнаем защо. Едва ли е имал момент на терзания. Никита Сергеевич не е бил от тези хора. Няколко години преди това нищо не му е попречило да упражни волята си и да предаде Крим и Севастопол от Русия в състава на Украйна. Но явно висшите политически съображения тук са били изцяло водещи. Първият човек в космоса все пак е трябвало да бъде руснак ! И въпреки всичко до месец март нищо не е било окончателно решено.
Трагичната смърт на Валентин Бондаренко на 23 март 1961 година предопредяля нещата. Съдбата се произнася в полза на Гагарин. Ако тя беше решила обратното, Валентин би бил също толкова достоен, красив и романтичен символ на човечеството и на нашата космическа мечта !  ( Повече за Бондаренко ТУК ).

Когато му поднасят снимките на 4 април 1961 г. на Титов и Гагарин ( във военно и цивилно облекло) , Хрушчов произнася само : " Оба парня отличные ! Пусть сами выбирают ! ". Решението кой  да седне в капсулата за този исторически полет е взето на 8 април 1961 г. До полета остават само 72 часа. Подробности за него и уникални кадри след приземяването в следващия постинг ( ТУК )
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: belamielami
Категория: Новини
Прочетен: 503663
Постинги: 75
Коментари: 43
Гласове: 112
Календар
«  Октомври, 2017  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031